Haastattelussa Sony Alpha-kuvaaja Petri Juola
Petri Juola on vuonna 1979 syntynyt ja Kalajoella vaikuttava drag racing kuvaaja, joka tunnetaan alan piireissä myös toiminimellä Jeemu Photography. Lähestyin Petriä muutamalla kysymyksellä drag racing kuvaamisesta, joihin Petri vastasi leppoisesta Pohjanmaan murteella.
1. Minkälaisella kalustolla kuvaat?
Sony A7 varustettuna CZ 24-70 F4 putkella.
Videointiin lisäksi Sony stereo mic.
3 x GoPro action kamera
2. Jotta kuvaajana voisi kehittyä pelkästä näppäilystä kohti rakentavampaa kuvailmaisua, on usein löydettävä oma kohde, jossa oma kuvaaminen kehittyy toistamisen kautta. Sopiva kohde löytyy joskus kovan työn tuloksena, joskus intuitiivisesti ja joskus sattumalta. Miten drag racingistä tuli sinun kohteesi kuvaamisessa?
Kuvaaminen itse asiassa alko drag racing’in kautta. Kaverit kun moista harrastaa ja tuli ihailtua muiden ottamia komeita burnis- ja keulimiskuvia, siittähän se ajatus sitten lähti josko itekki sais jonkulaisia sutturuutuja otettua omaan käyttöön. Omana ”vikana” on innostua melkosen nopeasti uusista asioista. Muutama vuosi sitte katoin hienoa videoo Alastarosta, mikä oli kuvattu osittain ilmakuvaus kopterilla, no nyt niitä löytyy iteltäki 2 kappaletta :D
3. Voisi kuvitella, että Suomessa ei ole kovin montaa muuta drag racing kuvaajaa, jos satunnaiset räpsijät jätetään laskuista pois. Osaatko arvioida muiden kuvaajien lukumäärää Suomessa? Entä ketkä ovat nimekkäitä drag racing kuvaajia maailmalla?
Kuvittelet aivan oikein. Ei kuvaajia liiaksi asti ole, varsinkaan SM-kilpailuissa. Kuvaaminen on kuitenki lisääntynyt vuosien saatossa ja tiimien mukana on yhä enemmän kamerakalustoa, mikä on hieno juttu. Rajojen ulkopuolelta tulee lähinnä seurattua Patrik Jacobssonin kuvailuja.
4. Ketkä katsovat drag racing kuvia? Onko kyse enemmän kuskeista ja autojen virittäjistä vai kisojen yleisöstä. Missä kaikkialla julkaiset kuviasi?
Kuvia katsoo lähinnä tiimiläiset ja lajista kiinostuneet, niin miehet kun naisetkin. Kuvat jaan omassa kuvapankissani sekä Facebookissa. Toki eri tiimit sitten jakaa kuvia myös omilla sivuillaan.
5. Hyvä kuvaaja tallentaa sekä tilanteita että tunteita. Esimerkiksi hääkuvaaja yrittää paitsi ikuistaa tilanteita, myös vangita kuviin päivän ainutlaatuisen tunnelman ja hengen. Minkälaisia asioita drag racing kuvissa halutaan nähdä? Onko se esimerkiksi viritettyjen autojen raakaa voimaa, tekniikkaa tai jotakin muuta? Missä piilee hyvän drag racing kokemuksen ydin?
Burnis- ja keulimiskuvat on aina mahtavia. Mulla on omissa kuvissa ja videoissa ollu tyyli myös kuvata radan ulkopuolisia tapahtumia, muun muassa niitä epäonnistumisia ja varikkoelämää. Koosteissa sitten vähän talli juttuja sekä kalustoon liittyvää asiaa, eli sais katsoja jonkulaisen käsityksen siitä, mitä drag racing harrastus on. Kyllähän se on hienointa että näkee kovan uurastuksen palkihtevan onnistuneen ajosuorituksen muodossa sekä sen hyvän fiiliksen mikä välittyy kuljettajasta sekä tiimin jäsenistä. Drag Racing on parasta paikan päällä.
6. Millä tavalla olet kehittynyt kuvaamisessasi vuosien saatossa? Mitä virheitä aloittelija tekee ja minkälaisia uusia haasteita drag racing tarjoaa pidemmälle ehtineelle kuvaajalle?
Tokihan kuvien laatu on parantunu vuosien varrella eli jonkulaista kehitystä sillä saralla ollu. Mitä nyttemmin muistelee omia alkupään kuvia niin olihan niissä paljon tarkennus ja sommittelu virheitä. Nitro dragsteri kiihtyy 0-100km/h alta puolen sekunnin niin siinä on haastetta kokeneemmallekki kuvaajakonkarille. Alakuun itelläki jäi kortille vain takarengas :D
7. Jotta omaa kuvaamista voisi kehittää erilaisten tilanteiden ja mahdollisuuksien kautta, on varmasti oleellista verkostoitua lajin muiden toimijoiden kanssa. Verkostoitumisen myötä avautuu usein myös uudenlaisia projekteja tms. Millä tavalla olet itse verkostoitunut ja miten se on vienyt kuvaamistasi eteenpäin?
Kuvaan muutamalle ”vakio” tiimille niin valo- kuin videokuvaakin. Parille tiimille ylläpidän Facebook-sivuja, joissa sitten voivat jakaa kuvia ja videoita. Kauden päätteeksi touhuilen sit kiitostauluja sekä videokoosteita ja sotken jopa omat kätöset niiden kilpureiden kisakuntoon saattamiseen.
8. Voisitko kuvitella, että drag racing kuvaamisesta tulisi sinulle jossain vaiheessa ammatti vai riittääkö, että teet hommaa vapaa-ajalla vailla elannon tekemiseen liittyviä paineita?
Ei pelkästään drag racigia kuvaamalla, eli kuvaillaan muutakin ja hoidetaan päivätyöt siihen päälle sitten.
Katso lisää Petrin kuvia täältä:
https://www.facebook.com/JEEMU-Photography-573819496008709/timeline/?ref=hl
http://prokuvaukset.com/
http://jeemu.kuvat.fi/
http://jeemu.kuvat.fi/kuvat/Kilipailuja/
-Toni Ahvenainen
Haluatko julkaista omia kuviasi tässä blogissa? Year of the Alpha etsii suomalaisia Sony Alpha-kuvaajia ja julkaisee enemmän kuin mielellään heidän tarinoitaan ja kuviaan. Julkaistut jutut voivat olla lyhyitä haastattelutyyppisiä artikkeleita kuvien kera tai sitten voit kirjoittaa pidemmän artikkelin jostakin itsellesi tärkeästä aiheesta. Valokuvaamisen kenttään mahtuu monenlaisia kertomuksia ja kaikki kertomukset julkaistaan riippumatta siitä, onko kyseessä valokuvaamisen vasta-alkaja vai kaiken kokenut ammattilainen. Ainoa ehto on, että jutuilla on jokin yhteys Sonyn Alpha järjestelmään. Julkaistuista artikkeleista ei makseta palkkiota, mutta niiden kautta on mahdollista saada esimerkiksi näkyvyyttä omille sivuillesi. Mikäli sinulle juolahti mieleen idea, ota yhteyttä ja kerro ideastasi.
Hyvän jutun väsäsit.
Hyvä juttu ja komiat kuvat.