Katukuvaajan Helsinki – haastattelussa Sony Alpha kuvaaja Pasi Markkanen

Pasi Markkanen on helsinkiläinen freelance-kuvaaja, joka toteuttaa monipuolisesti tapahtuma- ja tilauskuvausta pääkaupunkiseudulla. Työkeikkojen ulkopuolella Pasin intohimona on Helsinki, jota hän on dokumentoinut jo useamman vuoden katu- ja kaupunkikuvauksen hengessä. Pasin Helsinki-kuvista välittyy ennenkaikkea monimuotoinen kaupunki, joka ei ole pelkkää suurkaupunkiestetiikkaa vaan myös luontoa, arkista elämää, eläimiä ja ihmisiä. Pasi sovittaa katukuvaamisen perinteistä rouheaa estetiikkaa sellaiseen raamiin, joka sopii ehkä paremmin suomalaiseen ja pohjoismaiseen kulttuuriseen maisemaan. Samalla se tuo kuviin tiettyä rehellisyyden ja autenttisuuden tunnetta, joka tuntuu tänä päivänä olevan yhä harvinaisempaa monissa genreissä. Lähestyin Pasia muutamalla kysymyksellä katu- ja kaupunkikuvaamisesta.

© Pasi Markkanen

© Pasi Markkanen

1. Katukuvaamisessasi olet keskittynyt dokumentoimaan erityisesti Helsingin monimuotoisuutta. Kaupunkina Helsinki on erityinen monestakin eri näkökulmasta katsottuna. Esimerkiksi maamme pääkaupunkina sillä on historiallinen merkitys Suomelle, mutta toisaalta taas myös rajojemme ulkopuolelta katsottuna Helsingissä on tiettyä kansainvälistä vetovoimaa. Asukkaille sillä on puolestaan tärkeä rooli kotikaupunkikokemuksen tarjoajana, eikä sovi unohtaa sitäkään, että kaupungin sijainti pohjoisessa kaukana Keski-Euroopan pääkaupungeista on omiaan luomaan Helsingille tietyn tyyppistä identiteettiä. Mutta entä valokuvaajan silmin? Mikä sinun mielestäsi tekee Helsingistä erityisen kiinnostavan kuvaamisen kohteen?

Minua kiehtoo pääkaupunkiseudun monipuolisuus ja varsinkin se, miten luonto ja kaupunki tasapainottelevat keskenään. Muutaman kilometrin päästä Helsingin rautatientorilta on mahdollista kävellä metsässä ja kokea luontoa tavalla, joka ei monessa suurkaupungissa ole lainkaan mahdollista. Haluan tuoda ilmi tätä poikkeuksellista kaupunkirakennetta ja korostaa kaupunkiluonnon tärkeyttä asuinviihtyvyyteen.

Myös kaupunginosat asuinalueineen muodostavat kylämäisiä yhteisöjä, joissa on vahvasti oma kaupunki-identiteettinsä ja tapa elää. Asukkaat järjestävät tapahtumia ja osallistuvat kaupungin kehittämiseen. Tunnetaan ylpeyttä omasta kaupunginosasta ja vertaillaan sitä muihin. Tämä saa aikaan sen, että seutulipun voimin voi melkein tuntea kiertävänsä maailmaa.

Monimuotoisuuden lisäksi Helsingissä on monta ikonista näkymää, joita sadat ihmiset kuvaavat päivittäin. Välillä on hauska osallistua tähän ”kilpailuun” ja haastaa itsensä löytämään tuoreita lähestymistapoja kuluneisiin aiheisiin.

© Pasi Markkanen

2. Tavallisesta urbaaniin estetiikkaan keskittyvästä kaupunkikuvauksesta poiketen sinun Helsinki-kuvastossasi on vahvana myös luonnon ja ihmisen läsnäolo. Se tuo kuviisi paitsi tiettyä tavallisen elämän rehellisyyttä ja autenttisuutta, myös omaa valokuvauksellista tyyliä. Jokaisella meistä on kuitenkin aina omat visuaaliset vaikutteet, jos ei tietoisesti niin ainakin tiedostamatta. Mistä sinun vaikutteesi ovat peräisin?

Olen lukenut ja katsellut lukemattomia tunteja sommitteluoppaita, teknisiä vinkkejä ja juttuja muiden valokuvaajien työskentelystä. Silti luulen, että vaikutteeni ovat tulleet enemmän elämästä, luonnon rakenteista ja taiteesta, kuin perinteisistä valokuvaamisesta. Olen pohdiskeleva persoona, seuraan paljon mediaa ja yritän löytää vaikutteita joka puolelta. Kun löydän jotain ideallisesti tai visuaalisesti oivaltavaa, niin kysyn itseltäni, miksen itse keksinyt tuota ja lähden jatkojalostamaan ideaa omanlaiseksi.

Kuviini yritän saada oivaltavuutta, aitoutta ja läsnäolon tuntua olemalla kiinnostunut kuvauskohteista, kuvaamalla läheltä ja pyrkimällä realistisen näköiseen lopputulokseen kuvankäsittelyssä.

© Pasi Markkanen

© Pasi Markkanen

3. Olet kuvausreissuillasi kiertänyt kaupungin katuja, puistoja, satama-altaita ja kujia niin talven pakkasissa kuin kesän helteissäkin. Mistäpäin Helsinkiä löytää parhaat mahdollisuudet katukuvausta silmällä pitäen? Entä mitkä ovat omat suosikkipaikkasi?

Etsin aktiivisesti kuvauspaikkoja ja ilmiöitä seuraamalla mediaa ja muiden kuvaajien tekemisiä. Olen käyttänyt myös aivan liian paljon aikaa Google mapsin selaamiseen ja yksityisalueiden porteilta takaisinkääntymiseen. Katukuvaaminen tapahtuu kuitenkin enemmän fiilispohjalta ja yritän olla paikoissa sellaiseen aikaan, ettei muita kuvaajia pahemmin ole. Usein aika ja tilanne on paikkaa tärkeämpiä. Aamu- ja iltavalossa asiat näyttää kauniilta ja lumimyrskyn aikaan saa kiinnostavia kuvia arkisistakin asioista. Omat suosikkihetket ovat sellaisia, kun pääsee todistamaan jotain erityistä.

© Pasi Markkanen

© Pasi Markkanen

4. Ammattikuvaajille sosiaalinen media edustaa tänä päivänä tärkeää kanavaa, jonka kautta esitellään työnäytteitä ja etsitään uusia asiakaskontakteja. Tämän lisäksi myös monet tavalliset harrastajatkin ovat löytäneet sosiaalisen median kautta itselleen tärkeitä yhteisöjä. Mitä vinkkejä sosiaalisen median käytöstä antaisit oman kokemuksesi perusteella niille kuvaajille, jotka vasta suunnittelevat somen hyödyntämistä omassa kuvaamisessaan?

Minulla on oikeastaan paikka-, some- ja kuvausvinkkeihin kaikkiin sama näkemys. Kun on aidosti kiinnostunut tekemisestä ja käyttää oma-aloitteisestä aikaa tiedonhankintaan, niin on hyvällä tiellä. Hetken ikuistaminen kuvan muodossa on vain yksi osa valokuvaustyötä tai -harrastusta. Iso osa siitä on hankkiutua kuvaukselliseen tilanteeseen.

© Pasi Markkanen

© Pasi Markkanen

5. Kerro mitä sinulla on tällä hetkellä omassa kameralaukussasi? Mikä toimii parhaiten kaupunki- ja katukuvauksessa?

Kahden vuoden ajan olen kuvannut Sony α7:lla, joka on myös ensimmäinen täyskennokamerani. Laseista pääosin käytössä on ollut ZEISS Batis 85mm f1.8 ja Sigma 35mm f1.4 Art MC-11 adapterilla. Lisäksi minulla on Nikkor 20mm ja Tamron 300mm f5.6, jotka toimivat täysin manuaalisina. Usein mukana kulkee myös Siruin kevyt halpisjalusta ja Yongnuo 560-iv salama.

Suosikkini lähes kaikkeen kuvaukseen on Batis 85mm. Se on α7:n kanssa pieni, kevyt, huomaamaton, ja sitä kautta myös vähemmän uhkaavan näköinen, kuin esim. 70-200 f4 -zoomit. Kuvat ovat todella valmiin näköisiä suoraan kamerasta ja se säästää aikaa kuvankäsittelyssä.

Vaikka kamerat kiinnostavat myös teknisesti, niin nykyään jokaisen ison valmistajan kamerat on niin hyviä, ettei kuvien ottaminen ole merkistä kiinni. Käytin Nikon D7000 kameraa muutaman vuoden, kunnes hommasin rinnalle Olympuksen peilittömän Em-5:n. Sen jälkeen hommasin α7:n, eikä vaihtoa takaisin peilikameraan ole näkyvissä. Itselläni valintakriteereinä ovat olleet pieni koko, kuvanlaatu ja tietysti myös hinta.

Toivoisin, että kameravalmistajat kehittäisivät rohkeasti kameroita omanlaisiinsa suuntiin ja niihin ennakkoluulottomasti uusia ominaisuuksia. Käyttökokemus on tärkeä osa kuvaamisen iloa ja itse ainakin kuitenkin lopulta keskityn kaikkein mieluiten siihen mitä haluan kuvalla kertoa.

© Pasi Markkanen

© Pasi Markkanen

6. Lopuksi vielä mielikuvitusta vaativa kysymys. Jos aloittaisit kuvaamisesi täysin alusta, mutta jossakin toisessa kaupungissa kuin Helsinki, niin mikä se kaupunki olisi ja miksi?

Se voisi olla jotain ihan muuta. Voisin muuttaa maalle ja keskittyä kuvaamaan hehtaarin kokoiselta alueelta löytyvää luonnon monimuotoisuutta niin makrotasolla, kuin muutenkin. Lopulta kuitenkin monet kaikista kiehtovimmat asiat löytyvät läheltä pidempiaikaisen tutustumisen jälkeen.

© Pasi Markkanen

Tutustu tarkemmin Pasin kuvaamiseen täältä
Pasin kotivut:
http://suomikuvaa.com/
Instagram: https://www.instagram.com/citylifehelsinki/


– Toni Ahvenainen

Haluatko julkaista omia kuviasi tässä blogissa? Year of the Alpha etsii suomalaisia Sony Alpha-kuvaajia ja julkaisee enemmän kuin mielellään heidän tarinoitaan ja kuviaan. Julkaistut jutut voivat olla lyhyitä haastattelutyyppisiä artikkeleita kuvien kera tai sitten voit kirjoittaa pidemmän artikkelin jostakin itsellesi tärkeästä aiheesta. Valokuvaamisen kenttään mahtuu monenlaisia kertomuksia ja kaikki kertomukset julkaistaan riippumatta siitä, onko kyseessä valokuvaamisen vasta-alkaja vai kaiken kokenut ammattilainen. Ainoa ehto on, että jutuilla on jokin yhteys Sonyn Alpha järjestelmään. Julkaistuista artikkeleista ei makseta palkkiota, mutta niiden kautta on mahdollista saada esimerkiksi näkyvyyttä omille sivuillesi. Mikäli sinulle juolahti mieleen idea, ota yhteyttä ja kerro ideastasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *