Mielenmaisemia – haastattelussa Sony Alpha-kuvaaja Pertti Varis

Pertti Varis on Joensuulainen valokuvaharrastaja ja Sony Alpha-kuvaaja, jonka hohtavat maisemakuvat luovat mieleenpainuvia ja surrealistisiakin vaikutelmia. Vahvimpana vaikutelmana Pertin kuvista välittyy ehkä kuitenkin suuri inspiraatio itse kuvaamiseen ja avoin mieli kokeilemisen suhteen. Tämä on jotain sellaista, mikä varmasti virkistäisi monen muunkin suomalaisen Sony Alpha-kuvaajan kuvaamista. Lähestyin Perttia muutamalla kysymyksellä sekä kuvaamisesta että inspiraation löytämisestä.

1. Kuinka sinä olet päätynyt harrastamaan valokuvausta? Mikä on sinun tarinasi?

Ajatus lähti siitä, kun saimme avopuolisoni kanssa tiedon vuonna 2014, että olimme saamassa perheenlisäystä ja piti saada kamera, jolla saisimme ikuistettua lapsemme kasvun. Pääpainona silloin haimme nopeaa automaattitarkennusta. Aluksi mietin laadukasta pokkaria, joka kulkisi ns. aina mukana kevyesti ja avopuolisoni haki kääntyvää näyttöä. Emme tienneet silloin asioista käytännössä yhtään mitään. Joten päätimme suunnata paikalliseen kamera kauppaan kyselemään neuvoja, jossa tutustuimme useisiin kameroihin, mutta Sonyn Alpha 6000 kamera tuntui siltä oikealta, jossa oli maailman nopein automaattitarkennus, kääntyvä näyttö (ei kylläkään eteenpäin) ja muita aivan mahtavia ominaisuuksia. Hinta tuntui silloin kalliilta, koska olimme suunnitellut n.400 euron hintalappua. Loppupeleissä hinta tuplaantui suunnitellusta, mutta en ole sitä katunut hetkeäkään.

Kuva: Pertti Varis

2. Kun kuvavirtaasi seuraa sosiaalisen median kautta välittyy sen kautta suorastaan käsinkosketeltavalla tavalla sinun inspiraatiosi kuvaamiseen. Mikä inspiroi sinua kuvaamaan ja mistä nautit eniten kuvaamisessa?

Uskoisin, että kyse on jonkinlaisesta hulluudesta, sillä voisin viettää vaikka kokopäivän luonnossa. Tuntuu kuin aika pysähtyisi, kun saan olla yksin kameran kanssa. Luomisen ja sommittelun tuska. Kukaan ei ole kertomassa mitä pitää tehdä ja mitä pitää kuvata. Haen sitä täydellista kuvaa jatkuvasti, jota en toivottavasti koskaan saa aikaiseksi. Kuvauksessa ja jälkikäsittelyssä nautin eniten siitä, että olen oman elämäni artisti. Tahdon saada kuvasta irti kaiken sen fiiliksen, minkä koen itse näkeväni.

Kuva: Pertti Varis

3. Kuvissasi toistuvat usein oranssinhohtoisena hehkuvat auringonlaskut, tai sitten päinvastaisesti kylmänsiniset ja pimeähköt talvimaisemat. Käytät myös paljon hyväksesi pitkien valotusaikojen tuomaa ajan pysähtyneisyyttä kuvaamisessasi. Mitä kautta olet päätynyt tämänkaltaiseen valokuvalliseen ilmaisuun?

Pidempi valotusaika tekee kuvista mielestäni mielenkiintoisia. Olen ihan koukussa siihen dramaattiseen fiilikseen minkä hidas suljin antaa kuvalle. Riippuen tietenkin vähän sommittelusta, niin voidaan myös puhua todella rauhallisesta tunnelmasta. Joskus aikanaan minulla oli taustakuvana tietokoneella kuva, jossa puro johdatti tietä ylöspäin vesiputoukselle. Siinä kuvassa oli käytetty pidempää suljinaikaa ja voi että tykkäsin siitä kuvasta! Se on jäänyt ikuisesti mieleen ja nyt voin itse sitä toteuttaa.

Kuva: Pertti Varis

4. Mitä muuta kuvaat hohtavien maisemakuvien lisäksi?

Lapsista tulee otettua jonkun verran kuvia, varsinkin omasta lapsestamme. Sehän olikin alkuperäinen tarkoitus kameraa ostaessa! Lapsikuvauksessa pyrin saamaan esiin sen kaiken fiiliksen, minkä lapsi kokee isossa maailmassa. Siispä vinkkinä antaisinkin neuvon kuvata lapsia heidän korkeudeltaan, tai jopa ruohonjuuritasolta.

Kuva: Pertti Varis

Kuva: Pertti Varis

Harrastelen myös videokuvausta, jossa hyödynnän gimbaalia saadakseni mahdollisimman tasaista videota. Kuvailen lähinnä hylättyjä paikkoja ja ns. turistikohteita. Näissä paikoissa kiinnostaa paikan historia ja kaikki ne tarinat, jotka sulkeutuvat ovien sisälle. Jos joku haluaa käydä vilkaisemassa materiaalia, niin löydät minut Youtubesta nimimerkillä Exploring With Toive.

5. Monet kuvaajat kertovat inspiraation löytyvän kameran ulkopuolisesta maailmasta. Sinun kuviasi katsomalla saa kuitenkin sellaisen vaikutelman, ettei tavoitteenasi ole maailman tallentaminen sellaisenaan vaan pikemmin reaalimaailma tarjoaa sinulle vain aineksia omaa visuaalista mielikuvitustasi varten. Mitä haluat sanoa kuvillasi tai minkälaisia tunteita haluat herättää kuviesi katsojissa?

Kuvieni avulla haluan avata uusia näkemyksiä samoista maisemista, silloista ja kaduista, joita ohitamme jokainen päivä. Tiedätkö sen tunteen, kun näytät kuvaasi jollekkin ja se sanoo: wow! Mistä tuo kuva on peräisin? ”Sinun takapihaltasi!” Monesti me katsomme kuvaa vain muutaman sekunnin. Haluaisin, että katsoja pysähtyisi ihmettelemään ja saamaan ’ahaa’ elämyksiä.

Kuva: Pertti Varis

6. Sosiaalinen media on sinulle tärkeä julkaisukanava, sillä jaat sen kautta kuviasi melko tiheään tahtiin. Ei ole ehkä aivan väärin sanottu, että monet kuvaajat hahmottavatkin sosiaalisen median nimenomaan omien kuvien julkaisukanavana ja muut siihen liittyvät näkökulmat jäävät tällöin huomaamatta. Mitä sosiaalinen media merkitsee sinulle omassa valokuvaamisessasi?

Aivan oikein! Erittäin tärkeä. Olettaisinkin, jos sosiaalista mediaa ei olisi, niin työni lepäisi kiintolevylläni sukulaisten katseltavissa. Tykkäilen jaella paljon töitäni ihmisten katseltavasti ja arvostankin kaikkia kommentteja ja tykkäyksiä todella paljon. Voisin jo puhua addiktiosta, mutta lähteminen kuvaamaan ei ole minulle koskaan ollut pakkopullaa. Voisin myös käsitellä kuviani aamunkoittoon asti! Lisäksi somen kautta saamme kotisohvalle esille muitten työt, eripuolilta maailmaa, kädenkäänteessä. Lisäksi voimme tägätä kuviamme yhteisöihin, missä on mahdollista saada töitä vielä paremmin esille jaon kautta. Esimerkiksi Rääkkylässä otettu laiturikuvani jaettiin 16 kertaa instagrammissa. Eniten tykkäyksiä kuva keräsi @Moodygrams:ssa 31,855 tykkäyksellä ja 157:lla kommentilla.

Kuva: Pertti Varis

Inspiraation lähteenä pidän ehdottomasti Thomas Heatonia, Englantilaista maisemavalokuvaajaa. Häneltä olen hakenut inspiraatiota Youtube videoiden avulla ja suosittelen ehdottomasti vilkaisemaan. Kuvankäsittelyyn olen hakenut oppia Serge Ramellilta. Hän on myöskin maisemavalokuvaaja ja tekee kuvankäsittelyohjevideoita.

7. Käytät kuvaamisessasi Sonyn A6000-runkoa. Miten päädyit siihen? Entä mitkä lasit keräävät eniten käyttöä sinun kuvaamisessasi?

Tähän kysymykseen vastasinkin jo ensimmäisessä kysymyksessä, mutta eniten tulee käytettyä laajakulmaa; Samyang 12mm F2 NCS CS. Tykkään äärimmäisen paljon siitä perspektiivistä minkä se antaa. Kuvaan sillä myöskin seikkailuvideoni gimbaalin kanssa mahduttaakseni mahdollisimman paljon tavaraa ruutuun.

Muotokuvailussa tulee käytettyä sonyn 50mm F1.8:a ja Fujinon 35mm F1.7 objektiiveja saavuttaakseni pienen syväterävyyden ja tuomaan kohdetta esille.

Hyödynnän myös jonkin verran Tamronin zoom objektiivia hallitakseni kuvan sisältöä. Esimerkkinä pitäisin ottamiani aallonmurtaja kuvia.

Kuva: Pertti Varis

8. Anna varma vinkki niille, joilla inspiraatio valokuvaamiseen on välillä hukassa?

Siirry mukavuusalueen ulkopuolelle, kokeile jotain uutta. Lainaa vaikka kaverilta viikonlopuksi erilaista linssiä.

Kiitos haastattelusta :)

Kuva: Pertti Varis

Lisää Pertin kuvia löytyy esimerkiksi täältä:
https://www.flickr.com/photos/toivemursu/
https://500px.com/toivephoto
https://www.facebook.com/Toivephoto/
https://www.youtube.com/c/ExploringWithToive

-Toni Ahvenainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *