Sony A1

Sony α1 on julkaistu!

Sony julkaisi tänään Sony α1 rungon, joka on kokonaan uusi lippulaivamalli Alpha-sarjan kameroissa. En kertaa rungon kaikkia ominaisuuksia, mutta mainittakoon tässä oleelliset tekijät kuten täysin uusi ja ennen näkemätön 50,1 megapikselin Exmor RS kenno sekä päivitetty ja kahdeksan kertaa aikaisempaa nopeampi BIONZ XR prosessori, jotka mahdollistavat yhdessä jopa 30 fps sarjakuvanopeuden. Luonnollisesti myös autofokusjärjestelmää on päivitetty ja se tarjoaa nyt kaksi kertaa tehokkaamman kohteenseurannan kuin aikaisemmissa A9-malleissa. Sony α1 on varustettu myös isolla 9.44 miljoonin pisteen elektronisella etsimellä, joka tarjoaa markkinoiden suurimman 0.9 kertaisen suurennuksen ja 240 fps virkistystaajuuden. Videopuolelta löytyy 8K 30p (4:2:0 XAVC HS), joka saadaan ylinäytteistetystä 8.6K:n videokuvasta. Mukana ovat myös S-Cinetone värimatriisit Sonyn ammattilaisille suunnatuista FX9 ja FX6 videokameroista. Lista täydellisistä ominaisuuksista löytyy täältä.

Sony α1 on hieno teknologinen saavutus ja kameramarkkinoille suunnattu ’statement’, jonka tehtävänä on alleviivata sitä, että Sony markkinoiden teknologinen innovaatiojohtaja. Kerrataan hieman taustaa, että koko konteksti Sony α1:n julkaisemiselle juuri nyt tulee selväksi. Peilittömien järjestelmäkameroiden kilpailu markkinoilla alkoi toden teolla pari vuotta sitten kun Canon, Nikon ja Panasonic lähtivät kilpailuun mukaan ja tekivät omat kopionsa Sonyn erittäin suositusta α7III -mallista. On hyvä huomata, että tällä tavoin syntynyt kilpailu oli kaikin tavoin Sonyn tavoitteiden mukaista, sillä jo aikaisemmin yritys totesi sen strategiseksi tavoitteeksi, ei pelkästään Sonyn omien kameroiden, vaan koko kameramarkkinoiden nostamisen kuopasta ylös teknologisen ja innovatiivisen tekniikan avulla. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että Sony on tarjonnut kennojaan myös muille valmistajilla ja ainakin Nikon ja Panasonic tarttuivat niihin ja rakensivat omat tuotteensa niiden ympärille. Sony on kuitenkin kaikkein pahin vastustaja markkinoiden aikaisemmalle johtajalle Canonille ja muutama kuukausi sitten Canon toi markkinoille oman lippulaivatuotteensa Canon R5:n, joka tarjosi kuluttajille pitkälti samanlaiset ominaisuudet kuin Sonyn α9 kamerat sekä lisäksi vielä 8K videon, joka oli kenties Canon R5 mallin näyttävin yksittäinen ominaisuus. Uusi Sony α1 on paitsi Sonyn vastaus Canonin R5 rungolle, myös strateginen liike, jolla yritys uusintaa oman teknologisen johtajuutensa markkinoilla. Samalla tavoin kuin Sony α9 malli rakensi muutama vuosi sitten kamerakehityksen kulminaation huippunopean Exmor RS sensorin varaan, uusi Sony α1 tuo markkinoille taas uudelleen ennen näkemättömän nopean ja kehittyneen sensorin, joka kilpailun puutteessa tulee rajaamaan kehityksen tason muutamaksi vuodeksi eteenpäin.

Nykyisistä kameravalmistajista vain Canon on enää uskottava kilpailija Sonylle ja näyttää varsin todennäköiseltä, että Sony ja Canon tulevat hallitsemaan kameramarkkinoita jatkossa. Yhtälailla todennäköiseltä näyttää myös se, että Sony tulee jatkossakin olemaan markkinoiden teknologinen johtaja. Canon ei nimittäin ole päässyt uudella R5 rungollaan vielä edes Sonyn aikaisemman sukupolven α9:n tasolle. Ominaisuuksiensa puolesta R5 näyttää hyvältä, mutta kennon kuumenemisongelmat sekä se yksityiskohta, että Canon käyttää kohinanpoistoa natiivilla iso100:lla kuvatuissa raw-kuvissa kertovat siitä, että yrityksen itsensä valmistama kenno on vedetty jo äärirajoilleen eikä tarjoa samaa hyötysuhdetta kuin Sonyn Exmor RS. Myös kehittyneempien ominaisuuksien puolesta tärkeä sensorin lukuaika on Canonin R5 mallissa edelleen hitaampi kuin Sonyn α9:ssä, mikä kertoo siitä, että syystä tai toisesta Canon ei kykene tuottamaan teknologisesti yhtä kehittynyttä kennoa. Johtopäätöksenä onkin todettava, että uudella α1 rungolla Sony vain lisää teknologista etumatkaa muihin kilpailijoihin, ja joista vain Canon on jokseenkin uskottava haastaja Sonylle, vaikka sekin on jäänyt kiinniottajan asemaan. Sonyn etumatka puolestaan perustuu siihen, että Sony Semiconductor on maailman johtavia kennovalmistajia eikä esimerkiksi Canon omalla paljon vaatimattomammalla tuotannollaan paini edes samassa sarjassa. Ennustan kuitenkin, että tämän vuoden aikana näemme ensimmäistä kertaa α9:stä tutun pinotun Exmor RS kennon käytössä myös muilla kameravalmistajilla kuin Sonylla. Siten näemme nopeita, suorituskykyisiä ja teknologisesti kehittyneitä malleja myös Nikonilta ja Panasonicilta (Canon todennäköisesti tuottaa oman kennonsa sen tulevaan R1 malliin). On kuitenkin selvää, että Sony α1 tulee olemaan teknologisesti kehittynein kamera markkinoilla siihen asti, kunnes Sony itse päättää kehittää seuraavan sukupolven Exmor RS kennon.

-Toni Ahvenainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *