A7riii

Sony α7R III on julkistettu – lyhyet kommentit uudesta kamerasta

Sony julkaisi tänään uuden Sony α7R III kameran, joka tarjoaa suorituskykyisen yhdistelmän resoluutiota ja nopeutta. Runko on hieman yllättäen rakennettu jo α7R II -mallista tutun, mutta erinomaisen 42.2 mp sensorin ympärille. Valinta on sikäli yllättävä, että Sony-käyttäjät ovat jo hyvän aikaa tottuneet siihen, että Sony tuo uusiin runkoihin usein myös uuden sensorin. 42.2 megapikselin Exmor R sensorissa ei sinänsä ole mitään vikaa ja se tarjoaa edelleen markkinoiden kärkidynamiikkaa yhdessä erinomaisen resoluution kanssa, mutta moni oli varmasti odottanut uuteen R-malliin ainakin 60 megapikselin sensoria. Ehkä odotukset olivat siinä mielessä kuitenkin epärealistiset ettei Sonyn voi olettaa valmistavan jokaiseen runkoon täysin uutta sensoria, vaan kuten muillakin kameravalmistajilla korkeat kehityskustannukset joudutaan kattamaan sillä, että samaa sensoria käytetään useammassa mallissa. Sony lupaa saman sensorin tarjoavan kuitenkin aikaisempaa parempaa kuvanlaatua: keskiherkkyyksillä sensorista kyetään puristamaan kuulemma peräti yhden aukon verran parempi dynamiikka verrattuna aikaisempaan α7R II -malliin. Tämän lisäksi α7R III tarjoaa myös aidon 14-bittisen raw-formaatin (uncompressed raw). Sikäli kun valmistajat ovat tottuneet puristamaan viimeisetkin mehut irti sensorien herkkyyksistä, kuulostaa yhden aukon parannus keskiherkkyyksillä melko suurelta hypyltä aiempaan verrattuna. Ehkä Sony on löytänyt uuden tavan optimoida Aptina-teknologiaansa.

Vaikka α7R III ei pidäkään sisällään uutta sensoria, uusien ominaisuuksien lista on varsin kattava ja todistaa jälleen kerran sitä, ettei Sony pelkää tuoda runkoihinsa uusia ominaisuuksia. Uusi runko pitääkin huomattavan määrän parannuksia entiseen verrattuna ja kertoo siitä, Sony kuuntelee käyttäjiään. Listan kärkipäässä ja kenties sen tärkeimpänä uutena ominaisuutena on 10 fps:n sarjakuvaus täydellä kohteenseurannalla (AF/AE), mikä on kaksi kertaa enemmän kuin aikaisemmin. Vaikka fokuspisteitä on saman verran kuin aiemmassa α7R II-mallissa (399 AF-pistettä ja 68% peitto), Sony lupaa myös autofokuksen olevan noin kaksi kertaa aikaisempaa nopeampi ja kameran kykenevän tarkennukseen aikaisempaa hämärämmässä valossa (-3EV). Sarjakuvauksen kannalta myös bufferi on varsin kohtuullisen kokoinen ja kykenee pitämään sisällään 76 raw-kuvaa, mikä vastaa 7,5 sekunnin yhtäjaksoista pursketta. Myös Eye-AF toimii huomattavasti aikaisempaa nopeammin ja on monelle kuvaajalle kenties yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Kokonaisuutena autofokuksen toiminta lieneekin jossain α9:n ja α7R II:n välimaastossa, mikä tarkoittaa käytännössä erinomaista toimivuutta.

Paremman autofokuksen lisäksi α7R III tarjoaa myös aikaisempaa tehokkaamman rungonsisäisen kennovakaimen, jonka luvataan kompensoivan liikettä peräti 5.5 aukon verran. Valmistajien ilmoittamat arvot ovat tietysti aina melko ruusuisia, mutta näiden lukujen perusteella uusi kennovakain toimii yhden aukon verran paremmin kuin α7R II -mallissa. Mielenkiintoisena yksityiskohtana on myös se, että uuden kennovakaimen ansiosta α7R III kykenee ottamaan kuvia jo kilpailijoiden kameroista tutulla Pixel Shift-tekniikalla, jossa useammalla kuvalla ja liikuttamalla kennoa niiden välillä kyetään tuottamaan todella korkearesoluutioisia kuvia. Pixel Shiftin tuominen α7R III runkoon on yllättä veto Sonylta, mutta kertoo toisaalta siitä, että Sony pyrkii vastaamaan käyttäjien toiveisiin (sekä tietysti kilpailemaan muiden valmistajien kanssa).

Runkoa on puolestaan uudistettu α9-mallista tutulla joystickilla, kosketusruudulla ja tarkemmalla elektronisella etsimellä, mutta rungon mittasuhteet ovat ilmeisesti edelleen samat kuin α7R II:ssa. Tämä on hieman yllättävää, sillä α9:n syvempi grippi olisi mielestäni sopinut hyvin myös A7R III:seen. Vaikka runko on kuitenkin nyt sama kuin ennen, Sony on onnistunut sisällyttämään siihen paitsi α9:stä uuden NP-FZ100 akun, myös kaksi korttipaikkaa (toinen UHS-II) sekä salamasynkka portin. Uutta on myös USB 3.1 portti, joka tarjoaa aikaisempaa nopeamman ja helpomman tetheröinnin tietokoneelle. Videotuottajille A7R III tarjoaa paitsi jo aikaisemmasta A7R II -mallista tuttua 4K videota, myös 4K HDR videota sekä uuden HLG-profiilin.

Moni pohtii nyt varmasti sitä, millä tavoin A7R III sijoittuu Sonyn kokonaiskuvassa ja mitä vielä toistaiseksi Sonyn laboratorioissa olevat α7 III ja α7S III mallit saattavat tuoda mukanaan. Ainakin paperilla α7R III vaikuttaa varsin erinomaiselta päivitykseltä. Näyttääkin siltä, että Sony laajentaa α7R-konseptia nyt sellaiseen suuntaan, jossa yksi runko toimii eräänlaisena ’jack of all trades’ -kamerana tarjoten huippudynamiikkaa, korkeaa megapikselimäärää ja nopeaa autofokusta niin urheilu- ja luontokuvaukseen kuin myös maisemiin, studiotyöskentelyyn ja potretteihin, monipuolisia video-ominaisuuksiakaan unohtamatta. Mitä ilmeisemmin α7R II -malli onkin myynyt hyvin kameroiden high-end markkinoilla ja Sony tavoittelee tälle kenties suosituimmalle α7-rungolle nyt laajempaa käyttäjäpohjaa. Näyttääkin siltä, että α7R III tulee todennäköisesti olemaan α7-malleista se, joka tarjoaa eniten ominaisuuksia euroa kohden ja sijaitsee nk. ’sweet spot’ -pisteessä edistyksellisen harrastajan näkökulmasta katsottuna. α7 III rungosta, jos sellainen ylipäätään ilmestyy, tulee todennäköisesti ns. ’entry-level’ malli full frame -luokkaan, ja α7S III keskittyy varmasti yhä tiiviimmin videotuotantoon. Olivat Sonyn tulevaisuuden rungot mitä tahansa, on selvää, että α7R III on tällä hetkellä ehkä monipuolisin yksittäinen still-kamera Sonyn katalogissa, ja sikäli myös varma valinta niille, jotka ovat odottaneet oikeaa hetkeä päivittääkseen esimerkiksi ensimmäisen sukupolven α7-kameransa uudempaan malliin.

Sony α7R III saavilla marraskuun alusta, jenkkihinta n. 3200 dollaria, Suomen hinnat varmistuvat myöhemmin.

Lue lisää α7R III:sta esimerkiksi täältä:
Sonyn omat α7R III sivut: https://www.sony.com/electronics/interchangeable-lens-cameras/ilce-7rm3
Esimerkkikuvia: https://www.sony.net/Products/di_photo-gallery/camera/ILCE-7RM3/
Esittelyvideo: https://youtu.be/W6YBnjNOi1U
Pixel Shift: https://youtu.be/6-811lVi0Qc
4K High Resolution: https://youtu.be/AmLgLAIX028
4K HDR: https://youtu.be/xVjo2G-c01s

-Toni Ahvenainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *