Sonya7rv

Sony α7RV on julkaistu!

Sony julkaisi eilen kauan odotetun Sony Alpha α7RV -rungon. Uuden rungon mukana tuli koko joukko parannuksia, jotka tekevät α7RV:stä tällä hetkellä ehkä kaikkein edistyneimmän korkearesoluutioisen kameran markkinoilla. Sony α7RV tarjoaa saman erinomaisen 61 megapikselin Exmor -kennon kun Sony α7RIV, mutta kameraa on parannettu lähes joka kulmasta. Esimerkiksi uusi kahdeksan aukon kuvanvakain (IBIS) sekä innovatiivisesti kääntyvä 4-akselinen takanäyttö kiinnittivät huomioni julkaisussa. Myös kuvien fokuspinoaminen ja Pixel Shift -moodin parannukset kertovat siitä, että Sony kuuntelee asiakkaitaan ja kuvaajia melko herkällä korvalla. En käy kaikkia speksejä läpi tässä, sillä ne löytyvät Sonyn omilta sivuilta ja netti on jo täynnä erilaisia ominaisuuksien esittelyvideoita.

Ehkä mielenkiintoisin yksityiskohta uudessa Sony α7RV:ssä on kuitenkin ‘AI processing unit’. Käytännössä kyse on uudesta tekoälypohjaisesti AF-tarkennusjärjestelmästä (’AI Based Real-Time Tracking AF System’), joka osaa tunnistaa ja huomioida henkilön kehon osia ja liikkeitä. Sony kertoo uuden tarkennusjärjestelmän seuraavan ihmisiä tarkasti aikaisempaa monipuolisemmissa tilanteissa, esimerkiksi myös silloin kuin heillä on kypärä tai jokin muu asia peittää osan heidän naamastaan/kehostaan. Uusi tarkennusjärjestelmä tarjoaa siis huomattavasti monipuolisempaa kohteen seurantaa silloin kun kyseessä on ihminen. Tämän lisäksi uusi AF-järjestelmä tunnistaa myös hyönteisiä, autoja ja kulkuneuvoja. Tässä siis AI prosessointi yksikön käytännön sovellus tässä kamerassa (tarkennusjärjestelmän lisäksi Sony kertoo käyttävänsä sitä myös valkotasapainon paremmassa tunnistamisessa). Sony ei kuitenkaan avaa tarkemmin sitä, mitä ‘AI processing unit’ teknisessä mielessä tarkoittaa. Nimeämistavan ja Bionz XR -prosessoriin liittyvän rinnastustavan perusteella uusi ‘AI processing unit’ kuulostaa siltä, että Sony on kehittänyt Sony Alpha -järjestelmän teknistä alustaa jollakin tavalla. Miten se on tapahtunut, sitä markkinointimateriaaleista on turha yrittää selvittää, mutta kuulostaisi kuitenkin siltä, ettei kyse ole pelkästään uudesta ohjelmoinnista, vaan teknistä alustaa on parannettu myös käytettyjen prosessorien/järjestelmien osalta.

Jos asia on näin, tämä on erinomainen uutinen Sony Alpha -järjestelmälle ja vie niiden kehitystä eteenpäin tulevaisuuteen. Koko kamerateollisuuden yhtenä ongelmana on ollut se, että tekniset alustat joiden päälle kamerat tämä päivänä rakennetaan, ovat edelleen kehitysmielessä hyvin kömpelöitä verrattuna älypuhelimien alustoihin. Sen vuoksi näemme puhelimissa yhä uskottamattomampia laskennallisen valokuvauksen sovelluksia, mutta järjestelmäkameroista nämä puuttuvat lähes tyystin. Mikäli uusi ‘AI processing unit’ on teknologinen päivitys Alpha-järjestelmän tekniseen alustaan, miltä se markkinointimateriaalin perusteella todellakin kuulostaa, saattaa se tarkoittaa sitä, että Sony Alpha -kamerat tulevat ottamaan yhden askeleen lähemmäksi älypuhelimien edistyneitä tekniikoita. Toistaiseksi olemme nähneet kenties vain yhden sovelluksen tästä AI prosessointi yksikön kapasiteetistä, mutta on selvää, että alustaa päivitettäessä Sonylla on mielessä myös tulevaisuuden tarpeet. Tällä hetkellä uusi tekoälypohjainen AF näyttää toimivan kameran ohjauksen puolella eikä niinkään kuvien jälkikäsittelyssä (esim. puhelimista tutut erilaiset hdr-tilat ja nightscene-toiminnot). Toisaalta paranneltu Pixel-Shift toiminto saattaa sekin hyödyntää AI prosessointiyksikköä. Joka tapauksessa näyttää siltä, että Sony on päivittänyt Alpha-järjestelmän teknistä alustaa – ja tämä saattaa olla uuden Sony α7RV:n merkittävin uutuus, vaikka näemme tämän muutoksen merkitykset todennäköisesti vasta tulevissa malleissa.

-Toni Ahvenainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *