Tilava ja tukeva – testissä Lowepro ProTactic SH 180 AW
Kun olin ostamassa ensimmäistä peilitöntä järjestelmäkameraani Sony Nex-5N:ää, nappasin kameralaukuksi Gigantin hyllystä ensimmäisen vastaantulevan ja sopivasti hinnoitellun nimettömän kassakan sen enempää asiaa miettimättä. Pienikokoiseen laukkuun mahtui Nex-5N runko, kaksi linssiä ja akkulaturi. Vaikka laukku palveli minua muutaman vuoden ihan kohtuullisesti, viimeistään sen jälkeen kun siirryin Sony A7:aan, sen tarjoama tila alkoi käydä ahtaaksi. Myös tietyt laukkuun liittyvät yksityiskohdat ja suunnittelun kukkaset olivat alkaneet ärsyttää minua siinä määrin, että jouduin myöntämään laukun olleen eräänlainen heräteostos, jota en ollut alunperin ajatellut ehkä aivan loppuun saakka. Yritin kuitenkin elää asian kanssa, sillä en ollut kovin innostunut ajatuksesta, että joutuisin ostamaan kameralaukun vielä toisenkin kerran.
Kun aloitin tämän vuoden alussa uuden valokuvausprojektin ja siirryin sen myötä myös uuteen kalustoon (Days of Zeiss), ajauduin laukkuasian kanssa viimein siihen pisteeseen, että aikaisemmin hetken mielijohteesta ostamani laukku ei enää riittänyt ja minun oli pakko etsiä uutta kantovälinettä. Erilaisista kameralaukuista todellakaan ole pulaa tänä päivänä ja markkinoilla on tarjolla jos jonkinlaista ratkaisua kamerakaluston kanto- ja kuljetusongelmiin. Omaa kuvaamistapaa tukevia tukevia laukkuja löytyy varmasti kaikille, oli tarvetta sitten katu-uskottavuudelle, design-statukselle tai vain pelkälle funktionaalisuudelle. Suoraan sanoen erilaisia vaihtoehtoja on jopa liikaa ja niiden vertailu on parhaimmillaan melko turhauttavaa. Vaikka netistä näkee esimerkiksi tuotevideoiden avulla melko paljon, paljastuu oman valinnan toimivuus kuitenkin vasta käytännössä. Tämän runsauden pulan keskellä katselin kyllä esimerkiksi erilaisia ’premium-laukkuja’ sekä muita käsityönä tehtyjä toteutuksia, mutta erilaisten sattumien kautta päädyin sitten Lowepron ProTactic SH 180 AW malliin, joka on funktionaalinen ja suhteellisen kompakti olkalaukku suhteellisen maltillisella hintalapulla varustettuna. Laukku on ollut käytössäni nyt muutaman kuukauden, ja ajattelin, että tämän tyyppisen sisäänajon jälkeen olisi sopiva hetki kirjoittaa siitä pieni juttu myös muille Sony Alpha-kuvaajille.
Lähtökohtaisesti totesin siis tarvitsevani aiempaa tilavamman laukun, johon uusi Sony/Zeiss-kalustoni mahtuisi. Kun kamerakalustoa on enemmän, moni valitsee suosilla selkärepun. Varsinkin erilaisilla kuvausreissuilla selkäreppu on lyömätön. Omalla kohdallani tiesin olkalaukun olevan kuitenkin parempi valinta, sillä monissa tilanteissa minulla on selässäni jo yksi reppu muuta tavaraa varten, ja sitä paitsi monet omista reissuistani ovat muuta kuin puhtaita kuvauskeikkoja. Tässä mielessä olkalaukku vaikutti paremmalle valinnalle, varsinkin kun sitä voi kantaa myös perinteisemmällä tavalla tukevan tuntuisesta käsihihnasta.
Kameralaukun tärkein ominaisuus on kenties itsestään selvällä tavalla se, että siihen saa sovitettua kaiken tarvitsemansa kamerakaluston. Tässä suhteessa Pro Tactic SH 180 AW onkin varsin tilava nykyaikaisella tavalla sen sisäosan voi jakaa erilaisiin lokeroihin laukun mukana tulevilla lokeronjakajilla. Jakajat tuntuvat tukevilta ja niiden niiden tarrakiinnitykset ovat tarpeeksi vahvoja, jotta kaluston saa tiukempaankin ojennukseen. Itse olen sovittanut sisälokeroihin seuraavan kaluston:
Sony A7-runko
Zeiss Batis 1.8/85
Zeiss Batis 2/25
Zeiss Loxia 2/35
Zeiss Loxia 2/50
Zeiss Touit 2.8/50M
Zeiss Touit 2.8/12
Kyseessä on varsin melkoinen määrä objektiiveja, mutta jouduin sovittamaan niistä vain kaksi päällekkäin (Touit 2.8/12 ja Loxia 2/35), johon siihenkin tulee laukun mukana sopiva pystysuuntainen lokerinjakaja (ja useampikin). Ylipäätään voi sanoa, että laukun lokerot ovat melko syviä ja myös isommat linssit, kuten vaikkapa FE 70-200 G F4 sulahtaa yksittäiseen lokeroon helposti. Linssien sijaan lokeroihin voi tietysti pistää mitä vain, kuten vaikkapa salamalaitteita, triggereitä tai sitten vain muuta arkipäivän tavaraa.

Kamerakalusto sijoitettuna laukkuun. Lokeronjakajilla voi muokata laukun sisäosaa haluamanlaisekseen. Kamera sekä siihen kulloinkin kiinnitetty linssi tulevat keskimmäiseen lokeroon, ja lokeron läpät pitävät huolen siitä, että kamera ”roikkuu” rungostaa, eikä linssi kosketa laukun pohjaa.
Vaikka hyvä vetävyys on kameralaukun oleellinen ominaisuus, oli minulle laukun valinnassa ehkä vieläkin tärkeämpää se, että kaluston saa vaivatta ulos laukusta. Vanhan laukkuni ärsyttävin yksityiskohta oli nimittäin se, ettei sitä yksinkertaisesti saanut auki yhdellä kädellä, ja jos toisessa kädessä oli kamera, oli se laskettava aina maahan laukkua tavoitellessa. Sen vuoksi laukkua valitessa raakkasinkin heti aluksi pois kaikki sellaiset mallit, joiden suljinmekanismi vaikutti liian kömpelöltä. Pro Tactic 180:ssa asia on ratkaistu kätevästi niin, että laukun päällä on eräänlainen pikavetoketju, jonka avaamalla pääsee suoraan käsiksi sisältöön. Kameran ja linssit saa sitten esiin vetoketjun avaaman loven kautta, minkä takia laukkua ei tarvitse varsinaisesti avata lainkaan. Vetoketjussa on myös isokokoinen lenkki, jonka ansiosta aukaiseminen onnistuu myös vaikkapa lapanen kädessä talvella. Tämän pikamekanismin lisäksi laukun saa tietysti avattua myös perusteellisemmin etuläpän klipsin ja avaamalla aihioita kiertävän vetoketjun. Etuläpän klipsi tuntuu vähän turhalta mutkalta laukkua avatessa kun läppä on kuitenkin kiinni myös vetoketjulla, mutta käytännössä laukkua ei tarvitse avata kuitenkaan kovinkaan usein.

Laukun päällä oleva pikavetoketju mahdollistaa sisällön tavoittelun yhdelläkin kädellä. Vetoketjussa on hyvänä yksityiskohtana myös lenkki, että sen voi aukaista myös vaikkapa lapaset kädessä talvella.
Sikäli kun olin olin aikaisemmin ostanut edellisen kameralaukkuni sen ajatuksen varassa, että laukku on yksinkertaisesti vain laukku, on kameralaukkujen suunnittelu tänä päivänä melkoista rakettitiedettä. Pro Tactics 180 pitääkin sisällään suorastaan häkellyttävän määrän sellaisia pieniä ja yksityiskohtaisia ominaisuuksia, joita en olisi osannut kameralaukulta edes vaatia. Tämä kertoo paitsi kameralaukku bisneksen kovasta kilpailusta, myös tietysti siitä, että omat käsitykseni olivat jääneet jälkeen siitä, mitä kameralaukun konsepti 2010-luvulla tarkoittaa. Esimerkiksi laukun ulkopinta on kauttaaltaan peitetty kiinnityshihnoilla, joihin saa Molle-kiinnityksillä lisää lisätaskuja, tarvikkeita ym. Näihin voi kiinnittää esimerkiksi erilaisia linssi- tai filtteri-taskuja, medialaitteita, juomapullon pidikkeitä jne. Laukun mukana tulee yksi pienikokoinen lisätasku, johon sujautin sekä akkulaturin että pienen pituudeltaan noin 10 cm olevan minikokoisen kamerajalustan. Taskun lisäksi laukun mukana tuli myös Molle-kiinnityksiin sopiva hihna, joilla saa esimerkiksi pienikokoisen kamerajalustan laukun alaosaan kiinni. Itse käytin hihnaa juuri tähän tarkoitukseen ja kiinnitin laukkuun Siruin kevyen T-004X:sen. Tällöin kannattaa kuitenkin huomata, ettei laukku sen jälkeen seiso enää tukevasti maassa, minkä vuoksi jalustan kuljettaminen saattaa olla välillä tiellä.
Nykyaikaisella tavalla laukussa on myös omat taskunsa puhelimille, muistiinpanovälineille, mobiililaitteille, avaimille ym. vastaavalle. Pienikokoinen tabletti laukkuun mahtuu, mutta täyskokoista läppäriä siihen ei saa kuitenkaan tungettua. Mikäli sellaiselle on tarvetta, on ehkä fiksumpaa valita samasta Pro Tactic mallistosta isokokoisempi versio Pro Tactic SH 200 AW.
Jos jostakin pitää valittaa, niin ehkä sitten siitä, että muistikorteille tarkoitettuja taskuja on vain kaksi kappaletta ja ne ovat sijoiteuttu hiukan hankalasti kannen sisäpuolelle. Taskut ovat tehty paksusta kuminauhasta, minkä vuoksi korttien kaivaminen niistä on hieman kömpelöä. Sen lisäksi, että taskuja olisi voinut olla useampi, niiden erottaminen esimerkiksi punaisella ja vihreällä värillä olisi ollut kätevää, tällöin tyhjät ja käytetyt muistikortit olisi helppo erottaa toisistaan kuvausreissuilla. Toisaalta muistikortteja on kuitenkin helppo työntää myös laukun muihin taskuihin, joskin sekaantumisen riski kasvaa tällä tavoin.
Lowepro lupaa laukun olevan säänkestävä. Vaikka en ole testannut säänkestävyyttä käytännössä, en yhtään epäile käyttää laukkua Suomen olosuhteille tyypillisessä sateessa. Mikäli laukun kanssa on tarkoitus vaeltaa vaikkapa monsuunivyöhykkeellä, laukun alaosasta saa vedettyä sen päälle sadesuojan. Viimeistään tällöin laukku on tavallisiin sadeolosuhteisiin katsoen vesitiivis.
Lowepro Pro Tactic SH 180 AW on yksityiskohtaisesti suunniteltu laukku, joka tekee sen mitä lupaakin. Jos olinkin aikaisemmin ostanut edellisen laukkuni eräänlaisena heräteostoksena, tuntuu Pro Tactic 180 nyt sillä tavalla kestävältä valinnalta, että laukku kestää varmasti vaikka vuosikymmenenkin eikä tarvetta vaihtoon ole, paitsi jos kaluston määrä muuttuu jotenkin oleellisesti. Uskallan suositella laukkua, sillä se on yksityiskohtaisesti suunniteltu, tukeva ja kestävänoloinen olematta kuitenkaan liian kallis. Omassa kuvaamisessani se ratkaisee kaluston kuljettamiseen liittyvät tarpeet, ja on miellyttävää, että kappalemääräisesti melko runsaslukuinen kalusto kulkee näin kompaktissa muodossa – en keksi miten Sony A7 runkoa, kuutta linssiä sekä muuta tilpehööriä voisi enää tiiviimmin kuljettaa. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, ettei kaiken kaluston mukana raahaaminen ole aina tarkoituksenmukaista. Esimerkiksi lyhyillä päiväreissulla on usein mukavampaa pitää mukana rungon lisäksi vain yhtä tai kahta objektiivia, tarpeista riippuen. Pro Tactic sarjasta löytyykin samasta laukusta myös pienimpi versio Pro Tactic SH 120 AW, joka sopii ehkä paremmin niille, jotka omistavat esimerkiksi A6000:sen, tai joilla on kamerakalustoa vähemmän. Vaihtoehtoisesti samaan sarjaan kuuluvat myös selkäreppumalliset laukut Pro Tactic 250 AW, 350 AW & 450 AW niille, jotka sellaista kaipaavat. Eli jos etsinnässä on uusi kameralaukku omalle Sony-rungolle ja muutamalle objektiiville, niin kannattaa ainakin tarkistaa Lowepron Pro Tactic mallisto.
Pro Tactic mallisto Lowepron omilla kotivuilla
-Toni Ahvenainen