Batis

Zeiss julkisti uuden Batis-linssiperheen Sony α7-kameroille

Julkaisemalla uuden Loxia-linssiperheen Sony α7-kameroille noin puoli vuotta sitten, Zeiss osoitti uskovansa Sonyn α7-konseptiin valokuvaamisen tapoja uudistavana innovaationa. Loxia-perheen linssit ovatkin myyneet odotettua paremmin ja nyt Zeiss ilmoittaa tuovansa vielä toisen täysin uuden Batis-nimisen linssiperheen Sony α7-käyttäjien ulottuville. Tämä on paitsi varsin yllättävä, myös erinomainen uutinen Sony α7-käyttäjille, jotka ovat odottaneet FE-järjestelmän täydentymistä sen alusta lähtien.

The new ZEISS Batis 2/25 and 1.8/85 lenses are the first full-frame autofocus lenses with an OLED display for the mirrorless Sony α series and therefore the pioneers of a new era.
– ZEISS

Zeiss avaa uuden Batis-linssiperheen kahdella linssillä (2/25 ja 1.8/85), joiden se kuvaa olevan ”uuden aikakauden pioneereja”. Tämä viitannee siihen, että suuressa kokonaiskuvassa Zeiss näkee peilittömien mikrojärjestelmäkameroiden edustavan valokuvaamisen tulevaisuutta. Alustavien speksien perusteella näyttääkin siltä, että Zeiss tarjoaa nyt Batis-sarjallaan α7-sarjan kameroille varsin kunnianhimoisia linssejä. Ensinnäkin kummatkin linssit tarjoavat Zeissin aikaisemmasta filosofiasta poiketen autofokuksen ja tämän lisäksi 85 millinen pitää sisällään vielä erikseen optisen kuvanvakaimen. Myös optisen suorituskyvyn kannalta on lupa odottaa paljon, sillä molemmat linssit ovat optiselta konseptiltaan melko monimutkaisia. Rakenteeltaan linssit ovat myös pöly- ja sääsuojattuja. Ehkä Batis-linssien erikoisin yksityiskohta on kuitenkin linssien rungossa oleva pieni OLED-näyttö, joka korvaa perinteisen etäisyysasteikon elektroniikalla. Elektronisesti päivittyvä OLED-näyttö kertoo tarkennuksen etäisyyden sekä terävyysalueen syyvyyden – loppujen lopuksi ehkä pieni yksityiskohta kokonaisuudessa, mutta alleviivaa Zeissin asemaa johtavana linssivalmistajana. Näyttääkin siltä, että Zeiss pyrkii nyt Sonyn α7-konseptiin tukeutuen visioimaan sitä, miltä uuden sukupolven laitteet voisivat näyttää valokuvaamisen peilittömässä tulevaisuudessa.

Zeissia pitää kiittää myös onnistuneista valinnoista polttovälien suhteen. Sikäli kun Sonyn FE-järjestelmä on aikaisemmin pitänyt sisällään tiettyjä aukkoja, paikkaavat nyt valitut 25mm ja 85mm polttovälit näitä puutteita erinomaisesti. Batis-sarjan myötä onkin mahdollista sanoa, että Sonyn FE-järjestelmä pitää nyt sisällään varsin kattavan setin kiinteäpolttovälisiä, valovoimaisia ja optisilta ominaisuuksiltaan todennäkäisesti myös erinomaisia linssejä.

Lisää uudesta Batis-sarjasta Zeissin sivuilla:
http://www.zeiss.com/batis

-Toni Ahvenainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *